هخامنشیان (439) : وضع زن در ایران باستان

ساخت وبلاگ

وضع زن در ایران باستان


هخامنشیان (بخش439)


" ... با این که هنر پارسی روزگار هخامنشیان چندصد مرد را به تصویر کشیده است ، یک چهره ی زنانه را هم از ما دریغ داشته است . از این امر چنین بر می آید که زن در ایران باستان جایگاه معمول شرقی خود را داشته است . یعنی زندگی زن (معمولا) محدود بوده است به خانه ، اجاق و حرم .

گزارشی از پلوتارخوس تاییدی است بر این مطلب : " معمولا اقوام بربر بی اندازه نسبت به زنان خود غیور (غیرتی) هستند و ایرانیان در این باره سرآمد همگانند . نه تنها از زن های خود ، بلکه از کنیزان و زن های موقت خود نیز به سختی حراست می کنند و هیچ چشم بیگانه ای اجازه ندارد بر آنها بیفتد . آنها در حجله های خود زندگی بسته ای دارند و حتی باید به هنگام سفر در ارابه های سرپوشیده بنشیند که از هر سو پرده های ضخیم آن را پوشانده است . "

اکنون می توانیم به کمک الواح ثبت ایلامی انبار دربار و خزانه ی دربار داریوش در تخت جمشید تصویری متفاوت از زنان اراءه کنیم ، یا اساسا برای نخستین بار به تصوری از جایگاه زن در پارس باستان دست یابیم . البته در این حساب و کتاب های دیوانی زنانی مطرح هستند که دیوان دربار با آنها سر و کار دارد . این زنان از یک سو شهبانوان بودند و از سوی دیگر کارگران نیمه آزاد . الواح ایلامی درباره هر دو گروه اطلاعات تازه ی بسیار جالبی اراءه می دهند . 

نخست می پردازیم به زنان کارگر نیمه آزاد (که خود ، نوعی برده هستند) . قطعا کسی غبطه ی موقعیت اینها را نخواهد خورد . در اسناد به هزاران نفر از آنها بر می خوریم که کارهای سنگینی مانند سنگ سابی را بر دوش داشتند ...

معمولا جیره ی زنان همانند جیره ی بردگان بود . به این ترتیب زنان در ماه فقط 20 پیمانه جو دریافت می کردند ، که روزانه 440 گرم نان می شد . 

... (اینان) کارگران نیمه آزاد بودند - به این امید که پس از پایان دوره ی خدمتشان دوباره کاملا آزاد شوند . 

... فراخواندن زنان به کار اجباری ، ... شکافی در خانواده به وجود نمی آورد ... (چون هخامنشیان خانواده آنان را هم در کنارشان می پذیرفتند و از خانواده هم کار می کشیدند) .

... در پایین ترین رده دو له له یا به عبارت دیگر دو مربی مهد کودک و 11 آشپز زن قرار داشتند . این ها حداقل جیره ی معمول برای زنان و بردگان را دریافت می کردند ... "


والتر هینتس ، داریوش و ایرانیان ، ترجمه پرویز رجبی ، نشر ماهی، چاپ دوم ، صص 353 - 352


 ###############


کانال حقیقت

https://telegram.me/haghighat1357

هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2)...
ما را در سایت هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2) دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : cbaastan0 بازدید : 230 تاريخ : جمعه 1 دی 1396 ساعت: 8:26