هخامنشیان (450) : تقویت ادیان شرک آمیز توسط داریوش هخامنشی

ساخت وبلاگ

تقویت ادیان شرک آمیز توسط داریوش هخامنشی


هخامنشیان (بخش450)


" ... با سیاست دینی داریوش در ساتراپی های شاهنشاهی او آشنا شدیم . ویژگی این سیاست ، بردباری بی حد و مرز در برابر خدایان و شیوه های نیایش اقوام بیگانه (که جزءی از ایران باستان شده بودند) بود . اما ماهیت سیاست دینی در سرزمین اصلی خاندان هخامنشی ، پارس محبوب او ، که او خود بدون واسطه بر آن فرمان می راند ، چگونه بود ؟

منابع جدیدی که از تخت جمشید بدست آمده ، ما را قادر به پاسخ دادن به این پرسش می کند ، یعنی الواح ایلامی خزانه ی دربار داریوش . آنچه این الواح می گویند ، مانند اسناد تاریخی نیستند که گاه مغرضانه اند و گاه به کلی دروغ . اینها فقط اسناد خشک دیوانی ای هستند که فدیه های مقرر داریوش به معابد گوناگون پارس را ثبت کرده اند . آنچه این اسناد پراکنده و دشوار از سیاست دینی داریوش می گویند ، به واسطه تلاش های هاید ماری کخ بر ما معلوم شده اند . 

بی آنکه شگفت زده شویم ، در می یابیم که شاهنشاه برای معابد ایلامی که هنوز در پارس برقرار بوده اند و روحانیان آنها ، از انبار دربار فدیه هایی را تخصیص داده است ...

داریوش نسبت به آنها (ایلامی ها) همان تساهلی را داشت که نسبت به دیگر اقوام شاهنشاهی . به این ترتیب ایلامی ها اجازه داشتند در پارس مانند گذشته های دور برای خدایان خود قربانی کنند .

پیداست که از حدود 50 خدایی که از ایلامی ها می شناسیم ، داریوش تنها فدیه ی چند خدا را فراهم می آورد . مقام نخست را ... هومبان داشت که از هزاره ی دوم پیش از میلاد بزرگترین خدای ایلام بود . مقام دوم از آن نپیریشه بود . این نام به معنای " خدای بزرگ " است و سده های متمادی فقط نام تابویی بوده است برای هومبان . اما ایلامی ها ، چنان که هاید ماری کخ دیده است ، به مرور زمان این نام تابو را خدایی مستقل در کنار هومبان به حساب آورده اند ، یعنی از بزرگترین خدای خود دو خدا ساخته اند . سیموت ، که در ادوار قدیم تر " خدای ایلامیان " خوانده می شد ، رده ی سوم را در دریافت فدیه های دولتی داشت . مقام چهارم را " نپزپه " به خود اختصاص داده بود ؛ خدایی که تاکنون بر ما ناشناخته مانده است . اداد ، خدای بابلی توفان ، که از سده ی 23 پیش از میلاد در ایلام پذیرفته شده بود ، فهرست ما را تکمیل می کند .

موضوعی که جلب توجه می کند این است که در الواح دیوانی از " ایزدبانوی بزرگ " و مشهور ایلامی کیریریشه نامی به میان نمی آید . امکان دارد که او دریافت کننده ی برخی از فدیه های سری بوده باشد ، که در اسناد ، پشت اصطلاح ایلامی " گوشوکوم " پنهان هستند ... "


والتر هینتس ، داریوش و ایرانیان ، ترجمه پرویز رجبی ، نشر ماهی، چاپ دوم ، صص368 - 367


 ###############


کانال حقیقت

https://telegram.me/haghighat1357

هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2)...
ما را در سایت هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2) دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : cbaastan0 بازدید : 225 تاريخ : جمعه 1 دی 1396 ساعت: 8:26