تاریخ ایران (3) : اسم پارسی ها به دوام بر جریده عالم ثبت شد

ساخت وبلاگ

اسم پارسی ها به دوام بر جریده ی عالم ثبت شد


تاریخ ایران (بخش3)


"پارسی ها :

بزرگ شدن پارسی ها یکی از وقایع مهم تاریخ قدیم است . اینها دولتی (دولت هخامنشی) تاسیس کردند که عالم قدیم را به استثنای دو ثلث یونان ، تحت تسلط خود درآورد و وقتی هم که منقرض شد پارسی ها از عرصه ی تاریخ خارج نشدند ؛ بلکه در مدت 25 قرن مکرر بلندی ها و پستی ها پیموده ، همواره از اوج به حضیض و از حضیض به اوج رفتند . افتادند و برخاستند . باز افتادند و برخاستند ؛ ولی از صحنه ایرانبانی و گاهی هم جهانداری خارج نشدند . این بود که اسم آنها به دوام بر "جریده ی عالم یا تاریخ" ثبت شد و از عهد قدیم تا امروز در خارج ایران ، پارس یا فرس و یا پرس (با یک تصحیف جزیی در زبان های مختلف) قاءم مقام نام ایران گردیده . 

پارسی ها مردمانی هستند آریایی نژاد که معلوم نیست کی به فلات ایران آمده اند . 

در کتیبه های آسوری از قرن نهم ق . م از مردم پارسواش ذکری شده و این مردم در طرف دریاچه ی ارومیه می زیسته اند . بعض محققین مانند راولینسن و هممل و پراشک عقیده داشتند که مردم پارسواش همان پارسی ها بودند ؛ ولی عجالتا محقق نیست که چنین باشد . بعد پادشاهان آسور تا 691 ق . م دیگر ذکری از پارسواش نمی کنند و در این سنه باز کتیبه ی آسوری گوید که در جنگ خلوله مردمان پارسواش ، انزان و ال لیپی به عیلامی ها کمک می کردند . بنابراین بعض محققین مانند پراشک به این عقیده اند که مردم پارسوا از شمال به جنوب رفته ، در مملکتی که بعدها به مناسبت نام این مردم ، موسوم به پارس گردید برقرار شدند . به هر حال از کتیبه های آسوری معلوم است که در زمان شلم نصر (731 - 713 ق . م) و آسور حیدین که در 662 ق . م سلطنت داشت پادشاهان یا امرای پارسواش تابع آسور بوده اند . پس از آن ، چنانکه در تاریخ ماد گذشت فرورتیش (655 - 633 ق . م) پارس را تابع ماد کرد . هرودوت گوید : پارسی ها به شش طایفه ی شهری و ده نشین و چهار طایفه ی چادرنشین تقسیم شده اند . شش طایفه ی اولی اینهایند : پاسارگادیان ، مرفیان ، ماسپیان ، پانتالیان ، دروسیان ، گرمانیان و چهار طایفه ی دومی اینها : دایی ها ، مردها ، دروپیک ها ، ساگارتی ها . 

از طوایف مذکور سه طایفه ی اولی بر طوایف دیگر برتری دارند و دیگران تابع آنها می باشند . بنابر این گفته هرودوت ، بعض محققین گمان کرده اند که سه طایفه اولی آریایی بوده اند و طوایف دیگر آریایی هایی که با بومی های اولی این سرزمین مخلوط شده بودند . راجع به طایفه ی گرمانیان تصور می کنند که همان کرمانیان اند . در میان طوایف چادرنشین اسمی ذکر می شود که جالب توجه است . مقصود طایفه دایی هاست و چنین به نظر می آید که اینها سکایی بوده اند ؛ زیرا طایفه ای از سکاها که در شمال گرگان و در ساحل جنوب شرقی دریای خزر سکنی داشتند موسوم به داه یا به زبان اوستایی داا بودند و بودن طایفه سکایی در پارس می رساند که استیلای سکاها در شمال شرقی ایران ، دامنه ی ممتدی داشته و تا حدود پارس هم این دامنه کشیده بود . بعضی دروپیک ها را هم سکایی دانسته اند ؛ ولی مولف مدرکی برای این عقیده بدست نیاورده .

گزنفون گوید : عده ی طوایف پارسی دوازده است ؛ ولی اسامی طوایف را ذکر نمی کند . ممکن است که دو طایفه ی دیگر بعدها بر طوایف ده گانه (مذکور هرودوت) افزوده باشد ."


 حسن پیرنیا ، ایران باستان ، جلد اول ، انتشارات افراسیاب ، چاپ نهم ، صص 229 - 227


 ###############


کانال حقیقت

https://telegram.me/haghighat1357  

هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2)...
ما را در سایت هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2) دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : cbaastan0 بازدید : 236 تاريخ : چهارشنبه 20 ارديبهشت 1396 ساعت: 13:17