تاریخ ایران (7) : نام کوروش کبیر در اسناد قدیم

ساخت وبلاگ

نام کوروش کبیر در اسناد قدیم


تاریخ ایران (بخش7)


" اسم این شاه را چنین نوشته اند : در کتیبه های او و سایر شاهان هخامنشی به پارسی قدیم - کورو یا کوروش (کوراءوش در صیغه مضاف الیه) . در نسخه عیلامی کتیبه ها - کوراش . به بابلی (در لوحه های نبونید) کورش (با کسره) . در تورات - کورش و کورش (ضمه و کسره) . به یونانی کورس . بعد این اسم به روم رفته سیروس شده و اکنون در اروپا با جزیی اختلافی سیروس یا سایروس و یا چیزی نزدیک به آن گویند . مورخین قرون اسلامی این اسم را چنین نوشته اند : ابوالفرج بن عبری در مختصر الدول -کورش (با ضمه) ، ابوریحان بیرونی در آثار الباقیه بنابر مدارک غربی - نیز چنین . مسعودی در مروج الذهب کورس (با ضمه) . طبری (ابوجعفر محمد بن جریر) در تاریخ الرسل و الملوک کیرش . ابن اثیر در تاریخ کامل - نیز چنین . حمزه اصفهانی در تاریخ سنی ملوک الارض و الانبیا کوروش . 

ولی نباید تصور کرد که مقصود همه ی مورخین مزبور (از قرون اسلامی) همین شاه بوده ؛ بجز ابوالفرج بن عبری و ابوریحان که از مدارک غربی استفاده کرده اند . سایرین بنا بر متابعت از مدارک شرقی یا داستان ها اسامی اشخاص دیگر را که موسوم به همین اسم بوده اند ذکر کرده اند . استرابون نوشته که اسم این شاه در ابتدا آگراداتس بود . بعد او اسم خود را تغییر داده ، نام رود "کور" را که در نزدیکی تخت جمشید پرسپولیس جاری است اتخاذ کرد . این گفته ی استرابون صحیح به نظر نمی آید ؛ زیرا دو نفر از احداد کوروش چنانکه بالاتر ذکر شد همین اسم را داشتند و دیگر ظن قوی این است که نام رود مزبور از اسم کوروش "کور" باشد ، نه بعکس . "


 حسن پیرنیا ، ایران باستان ، جلد اول ، انتشارات افراسیاب ، چاپ نهم ، ص 233


 تذکر :


1 . این مطلب ، تنها ، نقل بخشی از تاریخ (از زبان مورخان) ، و صرفا جهت اطلاع مردم از تاریخ بوده ؛ و به معنای باستانگرایی یا همراهی با باستانگرایان یا سلطنت طلبان نیست .

2 . پان ها - خصوصا پانترک ها - و کوروش پرستان ، هر دو ، سانسورچی و تحریفگر تاریخ اند . عده ای شان مزدور دشمن ، و عده ای فریب خورده یا ناآگاهند .

3 . تاریخ هر کشور ، مجموعه ای از نقاط قوت و ضعف است .

4 . اسلام کامترین دین است . دینی که به ایران و ایرانی ، هدایت ، قدرت ، پیشرفت ، عدالت اجتماعی ، دوستی و اتحاد بی نظیر داد . 

5 . در کنار اسلام و اعتقادات اسلامی - که "مهمترین" مولفه قدرت نرم ایران است - سابقه ی تمدنی را هم به عنوان "یکی از" مولفه های قدرت نرم ایران باید به یاد داشت .


 ###############


کانال حقیقت

https://telegram.me/haghighat1357  

هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2)...
ما را در سایت هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2) دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : cbaastan0 بازدید : 211 تاريخ : چهارشنبه 20 ارديبهشت 1396 ساعت: 13:17