تاریخ ایران (19) : تولد کوروش ، تربیت پارسی ها ؛ به روایت گزنفون (بخش اول)

ساخت وبلاگ

تولد کوروش ، تربیت پارسی ها ؛ به روایت گزنفون (بخش اول)


تاریخ ایران (بخش19)


تولد کوروش ، تربیت پارسی ها :

در این باب مضامین نوشته های گزنفون در سیروپدی چنین است : پدر کوروش ، گویند کامبیز پادشاه پارس بود . این کامبیز از نژاد پرسه ایدها است و نام اینها از پرسه . مادر کوروش را همه ماندان دختر آستیاگ پادشاه ماد می دانند . کوروش ، موافق حکایات و آوازهایی که هنوز در نزد پارسی ها محفوظ است ، خیلی شکیل و خوش خلق و به قدری طالب معرفت و نام بود که همه گونه زحمات و مشقات را تحمل می کرد تا شایان تمجید باشد . او موافق آیین پارسی تربیت شد و این آیین موافق صلاح عمومی بود و حال آنکه در اغلب ممالک به آن اهمیت نمی دهند . اکثر دول اجازه می دهند که هر کس هر طور خواهد ، اولاد خود را تربیت کند و بزرگتران چنانکه بخواهند رفتار کنند با این شرایط که از دزدی ، غارت ، داخل شدن به عنف در منزل دیگری ، ضرب ، زنا و عدم اطاعت به کارگزاران دولت اجتناب ورزند و الا مجازات می شوند . ولی قوانین پارسی ساعی است که شخص را از ابتدا از عمل بد یا شرم آور باز دارد و برای رسیدن به مقصود این ترتیب مقرر است : در نزد آنها جایی است موسوم به الوترا . قصر شاهی و سایر ابنیه ی دولتی اینجاست . برای تجار با قال و قیل و امتعه آنها جاهای دیگر معین شده ، تا قال و مقال آنها مخل ترتیبی که زیبنده ی تربیت است نشود . جایی که در حوالی این ابنیه واقع است ، به چهار قسمت تقسیم شده : یکی برای کودکان است . دیگری برای نوجوانان . سومی برای مردان . چهارمی برای کسانی که دیگر نمی توانند اسلحه برگیرند . موافق قانون باید هر یک از این قسمت ها در محله خود حاضر شود : کودکان و مردان در طلیعه صبح ، پیرمردان در روزهای معین ، وقتی که بتوانند ؛ ولی جوانان هر شب در اطراف ابنیه با اسلحه می خوابند . استثنا فقط برای کسانی است که زن دارند و به آنها قبلا امر نشده که حاضر شوند . با وجود این غیبت زیاد نکوهیده است . عده ی روسای این شعب دوازده است ؛ زیرا در پارس دوازده طایفه وجود دارد . برای تربیت کودکان از میان پیرمردان کسانی را انتخاب می کنند که بتوانند اخلاق آنها را نیکوتر کنند . برای نوجوانان از میان مردان کسانی را که نیز بتوانند این وظیفه را انجام دهند و برای مردان اشخاصی را که بتوانند آنها را برای اطاعت از احکام و دستورات حکومت آماده تر کنند . بالاخره روسای پیرمردان هم از میان خود آنها انتخاب شده اند و این ها نظارت دارند که زیردستان وظایف خودشان را بجا آرند .

چیزهایی که برای هر سن مقرر است شایان توصبف می باشد تا معلوم باشد چه وسایلی در پارس برای پرورش هموطنان ممتاز به کار می برند : کودکان به دبستان می روند ، تا خواندن فرا گیرند . سرپرست آنها بیشتر روز را به اجرای عدالت مشغول است ؛ زیرا بین کودکان هم اتهام به دزدی ، جبر ، فریفتن ، دشنام دادن و سایر تقصیرات روی می دهد و اگر ثابت شود که کسی مرتکب این نوع تقصیرات شده ، مجازات می یابد و نیز مجازات می شوند کسانی که تهمت زده اند . یک تقصیر هم ، که سرچشمه ی تمام کینه های مردم نسبت به یکدیگر است ، به رسیدگی محول می شود ، این تقصیر حق ناشناسی است . وقتی که می بینند کودکی می توانست حق شناس باشد و این وظیفه را بجا نیاورده ، او را سخت تنبیه می کنند ؛ زیرا عقیده دارند که حق ناشناسان به خدایان ، والدین ، وطن و دوستان خود اعتنا ندارد . و نیز گمان می کنند که حق ناشناسی رفیق بی حیایی است . واقعا هم چنین است ؛ زیرا این صفت رهنمای مطمءنی است به طرف هر چیزی که شرم آور باشد ..."


 حسن پیرنیا ، ایران باستان ، جلد اول ، انتشارات افراسیاب ، چاپ نهم ، صص 245 - 244


ادامه این مطلب را در قسمت 20 بخوانید .


 تذکر :


1 . این مطلب ، تنها ، نقل بخشی از تاریخ (از زبان مورخان) ، و صرفا جهت اطلاع مردم از تاریخ بوده ؛ و به معنای باستانگرایی یا همراهی با باستانگرایان یا سلطنت طلبان نیست .

2 . پان ها - خصوصا پانترک ها - و کوروش پرستان ، هر دو ، سانسورچی و تحریفگر تاریخ اند . عده ای شان مزدور دشمن ، و عده ای فریب خورده یا ناآگاهند .

3 . تاریخ هر کشور ، مجموعه ای از نقاط قوت و ضعف است .

4 . اسلام کامترین دین است . دینی که به ایران و ایرانی ، هدایت ، قدرت ، پیشرفت ، عدالت اجتماعی ، دوستی و اتحاد بی نظیر داد . 

5 . در کنار اسلام و اعتقادات اسلامی - که "مهمترین" مولفه قدرت نرم ایران است - سابقه ی تمدنی را هم به عنوان "یکی از" مولفه های قدرت نرم ایران باید به یاد داشت .

6 . هیچ حکومت شاهنشاهی تاکنون نتوانسته به اندازه ی جمهوری اسلامی ، عدالت ، آزادی بیان ، شایسته سالاری و فرصت پیشرفت و هدایت برای مردمش فراهم کند . 


 https://telegram.me/haghighat1357  

هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2)...
ما را در سایت هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2) دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : cbaastan0 بازدید : 189 تاريخ : چهارشنبه 20 ارديبهشت 1396 ساعت: 13:17