تاریخ ایران (20) : تولد کوروش ، تربیت پارسی ها (در ایران باستان) ؛ به روایت گزنفون (بخش دوم)

ساخت وبلاگ

تولد کوروش ، تربیت پارسی ها (در ایران باستان) ؛ به روایت گزنفون (بخش دوم)


تاریخ ایران (بخش20)


(ادامه ی بخش19 :)

"... آنها به کودکان نیز می آموزند که به میانه روی خو کنند و چیزی که آنها را در این راه تشویق می کند این است که همه روزه می بینند خود بزرگتران هم میانه رو هستند . آنها به کودکان می آموزند که مطیع روسا باشند و این تربیت موثر است زیرا کودکان می بینند که بزرگتران هم فرمانبردارند . آنها تعلیم می کنند که در خوردن و آشامیدن باید منظم بود . چیزی که آنها را به قناعت عادت می دهد این است که می بینند بزرگتران فقط با اجازه ی مربیان خود غذا می خورند . کودکان در نزد مادرانشان غذا نمی خورند . وقت غذا را مربی معین می کند و صرف غذا با اجازه او به عمل می آید . غذای عمده ی آنها نان و بولاغ اوتی است که از خانه می آورند و فنجانی دارند که با آن از رودخانه آب می آشامند . به آنها می آموزند که چگونه تیر و زوبین اندازند . این است تربیت کودکان از زمان تولد تا سن 16 یا 17 سالگی . پس از آن ، آنها در طبقه ی نوجوانان داخل می شوند . طرز تربیت نوجوانان چنین است : در مدت ده سال ، از زمانی که از کودکی بیرون آمده اند آنها در اطراف ابنیه دولتی برای حفظ امنیت و برای عمل کردن به میانه روی می خوابند . در این سن جوانان به نظارت مخصوصی احتیاج دارند . روزها آنها خودشان را به اختیار مربی می گذارند و او در موارد مقتضی آنان را به کارهای عام المنفعه می گمارد یا اگر لازم باشد آنها در اطراف ابنیه دولتی می مانند . وقتی که شاه برای شکار بیرون می آید و این کار در هر ماه چند دفعه روی می دهد ، نصف این پاسبانان را با خود به شکار می برد . اشخاصی که همراه او می روند باید این اسلحه را دارا باشند : یک کمان ، یک ترکش ، شمشیری در غلاف یا یک تیر ، سپری که از ترکه ی بید بافته ، دو زوبین برای اینکه یکی را انداخته و دیگری را اگر لازم است بدست داشته باشند . اگر پارسی ها شکار را ورزش عمومی می دانند و اگر شاه در راس شکارچیان ، چنانکه به جنگی رود حرکت می کند ، از این جهت است که او شکار را آموزگاه حقیقی جنگ می پندارد . واقعا هم چنین است : شکار می آموزد که صبح برخیزند ، در سرما و گرما بردبار باشند ، راه بروند ، بدوند ، به حیوان از هر طرف که بیاید تیر اندازند و زوبین افکنند . غالبا وقتی که انسان یک حیوان قوی در جلو خود می بیند ، روحش تیزتر می شود ؛ زیرا در این وقت لازم است که شکارچی ضربتی به حیوان وارد آرد یا خود را از حمله ی او ایمن بدارد . بنابراین مشکل است در شکار چیزی یافت که در جنگ نباشد . وقتی که نوجوانان برای شکار بیرون می روند ، برای یک وقت غذا آذوقه با خود بر می دارند و آن تفاوتی با غذای کودکان ندارد مگر از این حیث که فراوان تر است . تا شکار دوام دارد آنها غذا نمی خورند ؛ ولی اگر حیوانی که تعقیب می شود آنها را به توقف مجبور کند یا از جهت دیگر بخواهند شکار را امتداد دهند ، چیزی که با خود دارند خورده ، بعد باز تا هنگام شام به شکار می پردازند و دو روز را یک روز حساب می کنند ؛ زیرا غذای یک روز را خورده اند . با این ترتیب می خواهند فرا گیرند که اگر هنگام جنگ هم لازم شد چنین کنند . غذای دیگر این نوجوانان جز آنکه ذکر شد فقط گوشت شکار است یا بولاغ اوتی . اگر کسی پندارد که آنها نان خالی یا آب ساده را با اشتها صرف نمی کنند باید به خاطر آرد که شخص گرسنه با چه لذت قشر نان سیاه را می خورد و با چه مسرت جرعه ای از آب پاک می آشامد ."


حسن پیرنیا ، ایران باستان ، جلد اول ، انتشارات افراسیاب ، چاپ نهم ، صص 247 - 245


ادامه این مطلب را در قسمت 21 بخوانید .


 تذکر :


1 . این مطلب ، تنها ، نقل بخشی از تاریخ (از زبان مورخان) ، و صرفا جهت اطلاع مردم از تاریخ بوده ؛ و به معنای باستانگرایی یا همراهی با باستانگرایان یا سلطنت طلبان نیست .

2 . پان ها - خصوصا پانترک ها - و کوروش پرستان ، هر دو ، سانسورچی و تحریفگر تاریخ اند . عده ای شان مزدور دشمن ، و عده ای فریب خورده یا ناآگاهند .

3 . تاریخ هر کشور ، مجموعه ای از نقاط قوت و ضعف است .

4 . اسلام کامترین دین است . دینی که به ایران و ایرانی ، هدایت ، قدرت ، پیشرفت ، عدالت اجتماعی ، دوستی و اتحاد بی نظیر داد . 

5 . در کنار اسلام و اعتقادات اسلامی - که "مهمترین" مولفه قدرت نرم ایران است - سابقه ی تمدنی را هم به عنوان "یکی از" مولفه های قدرت نرم ایران باید به یاد داشت .

6 . هیچ حکومت شاهنشاهی تاکنون نتوانسته به اندازه ی جمهوری اسلامی ، عدالت ، آزادی بیان ، شایسته سالاری و فرصت پیشرفت و هدایت برای مردمش فراهم کند . 


 https://telegram.me/haghighat1357  

هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2)...
ما را در سایت هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2) دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : cbaastan0 بازدید : 218 تاريخ : چهارشنبه 20 ارديبهشت 1396 ساعت: 13:17