هخامنشیان (1060) : شرک هخامنشیان و ایرانیان باستان

ساخت وبلاگ

شرک هخامنشیان و ایرانیان باستان


هخامنشیان (بخش1060)


" ... پارسیان عناصر طبیعی مانند خاک و آسمان و آب و آتش و همچنین رودخانه ها و کوه ها را مقدس می شمردند و از این نظر با سایر اقوام ایرانی مانند ایلامی ها و مادها باورهای مشترک داشتند ...

هخامنشیان نخستین ، خدایان بسیاری را پرستش می کردند . کوروش کبیر هنگام لشکرکشی به ماد ، نخست در پیشگاه خدایان پارسی ، قربانی به جای آورد . آنگاه به محض ورود به سرزمین ماد ، برای خدایان مادی هم قربانی کرد . او در بابل ، خود را فرستاده ی خدای شهر ، (بت) مردوک ، خواند ، آیین مذهبی او را احیا کرد و مناسک مناسب را به جای آورد . ممکن است برای هر کدام از خدایان سایر شهرهای بابل هم در هنگام گشودن آن سرزمین ، مراسم مشابهی بر پا کرده باشد . می توان پنداشت که کوروش کبیر خدایان لودیایی و ایونیایی را هم به نحو مشابه حرمت نهاده است !

در مصر ، شاهان پارسی عنوان فرعون به خود گرفتند و بنا به باورهای فرهنگی و دینی مصریان ، از خدایان دانسته شدند . کمبوجیه ی دوم و داریوش اول "مسوتی-رع" (پسر رع ، خدای خورشید) لقب گرفتند . اوجاهورسنت ، پزشک ارشد و کارگزار شاه ، توجه کمبوجیه ی دوم را به بازسازی معبد الهه ی نیت در ساءیس - که به حال خود رها شده بود - جلب کرد :

"شاه فرمان داد معبد نیت را پالوده کنند ، همه ی خادمان ، و کاهنان ساعت را به معبد برگردانند . اعلیحضرت همچنین فرمان داد به نیت بزرگ ، مادر خدا ، و خدایان بزرگی که در ساءیس هستند ، همچون گذشته فدیه دهند ..."

پسر کوروش کبیر نیز همچون پدرش که آیین پرستش مردوک را به بابل برگردانده بود ، می خواست خود را احیاگر و نگاهدار آیین های مذهبی معرفی کند ...

کمبوجیه با تشریفات شایسته گاو آپیس را که در سال 524 مرده بود ، در گورستان سراپیوم به خاک سپرد و آنگاه سنگ نوشته ای بر روی یک استل به خط هیروگلیف مصری به رسم یادبود بر مقبره اش قرار داد :

"سال 6 ، ماه سوم فصل شمو ، روز 10 (نوامبر 524) به فرمان شاه مصر علیا و سفلی ، مسوتی-رع ، فرمانروای سرمدی ، خدا را حمل کردند (در صلح و آرامش به سوی غرب کامل و در جایگاه ابدی اش در گورستان به خاک سپردند) ، در همان آرامگاهی که اعلیحضرت از برای او ساخته بود ، (بعد از آنکه) همه ی (مراسم را برای آن برگزار کردند) در تالار حنوط ، پارچه های کتانی برای او ساختند (... برای او طلسم ها و آرایه های زرین) و ساخته شده از دیگر اجناس گرانبها آوردند (...) معبد پتاح که در هماگ است (...) دستور داده شد (...) به ممفیس ، در حالی که چنین می گفت : "شما ببرید (...) " . هر چه شده همه را اعلیحضرت دستور داد (...) در سال 27 (...) (آپیس) ، در سال (...) کمبوجیه ."

سیاست رواداری و حمایت از آیین ها و مذاهب سایر کشوررها پس از داریوش اول نیز در زمان سایر شاهان هخامنشی برقرار ماند . در ساتراپی ها مذاهب دیگر فرصت شکوفایی و بالندگی یافتند و در خود پارس ، خدایان چندی پرستش شدند . در مصر داریوش کارهای لازم و رسمی را در تدفین گاو آپیس که در سال 514 مرد ، به جا آورد . در الخارجه داریوش معبد آمون-رع را بازسازی نمود ...

... در بابل ، آیین پرستش مردوک از زمان کوروش (به بعد) همچنان گرامی داشته می شد ... "


ایران باستان ، ماریا بروسیوس ، عیسی عبدی ، نشر ماهی ، چاپ 1388 ، صص 96 - 94




 ###############


کانال حقیقت

https://telegram.me/haghighat1357  

هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2)...
ما را در سایت هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2) دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : cbaastan0 بازدید : 221 تاريخ : جمعه 25 فروردين 1396 ساعت: 3:01