هخامنشیان (997) : تمدن نیاکان اعراب ، قدمت و مدتی بسیار بیشتر از هخامنشیان دارد

ساخت وبلاگ

تمدن نیاکان اعراب ، قدمت و مدتی بسیار بیشتر از هخامنشیان دارد


هخامنشیان (بخش997)


ما در اینجا فقط به چهار تمدن از تمدنهای نیاکان اعراب اشاره می کنیم (مصریان ، سومریان ، بابلیان و آشوریان) :


" ... ایرانیان مانند بسیاری از اقوام خاور نزدیک ، بخش مهمی از اندیشه های سیاسی ، نظامی و فرهنگی خود را از تمدن های بسیار موفقی که در امتداد رودهای فرات و دجله تشکیل شده بود به ارث بردند . بین النهرین ، با داشتن آب فراوان و خاک حاصلخیز ، یکی از اولین مناطق خاور نزدیک (که مصر دومین آن محسوب می شود) در توسعه کشاورزی ، راه های بازرگانی و دولت-شهرها بود . از حدود سال 3100 تا 2000 ق . م این ناحیه زیر تسلط سلسله ها ، دولت-شهرها و امپراتوری های کوچکی بود که همگی را به نام شهر اصلی آن سومر ، که در نزدیکی خلیج فارس و جنوب شرقی عراق کنونی قرار داشت ، تمدن سومری می نامند . با گذشت زمان سومریان نیز جذب اقوام مشهورتری به نام بابلیان شدند که پایتختشان بابل ، در کنار رود فرات و حدود پانصد کیلومتری شمال غربی خلیج فارس قرار داشت . سلسله های بابلی که جانشین یکدیگر می شدند تا هزار سال بعد بر بین النهرین تسلط داشتند . چستر استار ، مورخ ، زندگی این اقوام را چنین توصیف می کند :

"کشور با آبراهه ها و جاده ها به قطعات زمین نسبتا منظمی تقسیم می شد که با ابزارهای هندسی تعیین شده بود . کشاورزان با خیش ها ، بذرکارهای چوبی و بیل های سنگی ، زمین را شخم می زدند و جو می کاشتند ؛ چوپانان و سگ های گله از رمه های گوسفند و بز مراقبت می کردند ؛ نواحی دیگر از باغ هایی تشکیل شده بود که دیوارهای گلی آنها را محصور کرده بود . در این باغ ها درخت های میوه به عمل می آمد و درخت های نخل بر آنها سایه می افکند . الاغ ها در کوره راه ها و قایق ها در آب راهه ها فراورده های کشتزارها را به مراکز حیاتی یعنی شهرها حمل می کردند . هر شهر ... با خندق و دیوارهای خشتی احاطه شده بود ... در درون دروازه شهرها گارد سربازان بر رفت و آمد نظارت داشت . خیابان های به اندازه کافی عریض برای عبور ارابه ها و گاری ها در میان بلوک های خانه های مرفه احداث شده بود . در پشت آنها کوچه ها و انبوه کلبه های کوچک گلی با بام های مسطح قرار داشت . در این قسمت بیشتر کشاورزان می زیستند که هر روزه با زحمت به مزارع می رفتند (گرچه بعضی از آنها نیز در دهکده های فرعی و کوچک گلی زندگی می کردند) ... و آهنگران و کوزه گران و دیگران نیز بودند ."

سومری ها و بابلیان کامیاب نفوذ خود را به مناطق و اقوام همسایه خود نیز توسعه دادند که پیشرفته ترین آنها از لحاظ فرهنگی ، ساکنان فلات ایران بودند . اولین فرهنگ مهم ایران ، فرهنگ عیلامی بود که در هزاره سوم ق . م پدیدار شد . ناحیه عیلام تقریبا شامل ارتفاعات جنوبی فلات ، منطقه مشهور به فارس و نواحی کم ارتفاع کناره خلیج فارس می شد ، که از جمله شهر مهم شوش را نیز در بر می گرفت . عیلامی ها مدت درازی زیر تسلط سومری ها بودند . اما رفته رفته از هزاره دوم و با افول سومر ، عیلام به دولت مستقلی تبدیل شد . اوج تمدن فرهنگی و سیاسی عیلام میان سال های 1450 و 1125 ق . م بود ؛ دوره ای که آنها سنگ نبشته هایی به زبان یکتای خود باقی گذارده و به تولید صنایع دستی بسیار عالی طلایی ، نقره ای و مفرغی پرداخته و به طور کلی از رفاه زیادی برخوردار بوده اند . 

با این حال هنگامی که بابلیان در زمان حکومت نبوکدنصر یکم در واپسین دهه های قرن دوازدهم ق . م به عیلام یورش بردند ، دوره شکوفایی عیلام ناگهان به پایان رسید . در چهار سده ای که پس از آن فرا رسید ، جنوب و غرب ایران نه تنها از سوی بابل ، بلکه از طرف خارجیان متعدد دیگری که نیرومندترین آنها آشوریان بودند تحت نفوذ قرار گرفت . آشور ، که نام خود را از شهر آشور واقع در کرانه های شمالی رود دجله اخذ کرده است ، در بیشتر هزاره دوم ق . م به صورت یک دولت کوچک در بین النهرین وجود داشت . سپس در قرن نهم ق . م آشوریان به رهبری شاهانی جنگجو ، از سرزمین کوچک خود به طور ناگهانی متوجه خارج شدند و شروع به فتح سرزمینهای اطراف و تاسیس یک امپراتوری بزرگ کردند . این قلمرو که پهناورترین قلمرو در خاور نزدیک تا آن روزگار بود ، در شرق بیشتر فلات ایران ، در مرکز بابل ، و بقیه بین النهرین ، و در غرب سوریه ، فلسطین و قسمت هایی از مصر را در بر می گرفت ... "


امپراتوری ایران ، دان ناردو ، مرتضی ثاقب فر ، انتشارات ققنوس ، چاپ سوم ، صص 18 - 16


تذکر : 


سومریان ابتدا سامی نبودند ، ولی سامی ها به آنجا مهاجرت کرده ، ازدواج کرده و ساکن شدند ؛ و هزاران سال است که نوادگانشان در آنجا زندگی می کنند . با ازدواج و اختلاط نژادی هایی که در آنجا طی هزاران سال صورت گرفته ، می توان سومریان را هم نیاکان اعراب کنونی دانست .


 #################


کانال حقیقت

https://telegram.me/haghighat1357

هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2)...
ما را در سایت هخامنشیان (711) : کودکی و نوجوانی اسکندر کبیر (2) دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : cbaastan0 بازدید : 205 تاريخ : پنجشنبه 17 فروردين 1396 ساعت: 20:11